úterý 16. července 2013

PÉČE O PLEŤ

Jak jsem se už zmínila v minulém článku o červnových oblíbencích, v posledních několika týdnech jsem razantně změnila způsob péče o pleť.
Co mě k tomu vedlo? Velmi jednoduše tohle video. Určitě znáte Pixiwoo sisters, které mají úžasný kanál o make-upu, líčení atd. Tyto dvě dámy jsou ale součástí bezpočtu dalších YouTube projektů jako je DailyMix nebo právě zmiňovaný BodyTalk, kde mají vždy nějakého hosta a toho zpovídají.
V tomto díle je hostem blogerka Caroline Hirons z blogu BeautyMouth, která je odbornicí na péči o pleť. Je to paní po čtyřicítce, která má neskutečné zkušenosti a opravdu ví, o čem mluví. Hrozně mě zaujal její názor, že můžete mít sebelepší make-up, ale pokud nemáte dobrou pleť, nikdy nebude vypadat tak dobře. Uvědomila jsem si, že já se vlastně snažím make-upem zakrýt určité nedostatky místo toho, abych s nimi přímo bojovala.
Moje péče o pleť se sestávala z micelárky, s níž jsem si odlíčila celý obličej a občas nějakého krému - spíš jen v zimě, když jsem pleť měla opravdu suchou. Nemohla jsem se pak divit tomu, že mi na tvářích neustále raší nové pupínky, ale zároveň je moje pleť velmi suchá, což je velký boj, když se na ní snažíte nanést make-up...
A právě po zhlédnutí tohoto videa jsem se rozhodla něco s tím dělat...

Caroline Hirons ve videu poukazuje na mnoho důležitých věcí. První je čistění pleti. Za největší zlo považuje čistící ubrousky, s čímž souhlasím. Neřeknu, když je někdo použije jednou za čas, když zrovna má slabší chvilku, ale používat ubrousky denně nemůže vést k ničemu dobrému.
Caroline doporučuje pleť čistit důkladně čistícím balzámem nebo krémem, který pleť nevysouší a výrazně nemělní její pH. To je totiž právě případ různých pěnivých přípravků na odlíčení, které se často doporučují na aknózní pleť.
Tyto však změní přirozené pH pleti a ještě navíc velmi vysušují a stahují. Pleť tak začně produkovat více mazu a z celé věci se stane začarovaný kruh.
Nejlepší je tedy používat čistící krém, který z pleti dostatene za pomocí vody a čistého ručníku. Zároveň tím můžete provést masáž obličeje, což nikomu neuškodí.
Já jsem si na doporučení Caroline pořídila Emma Hardie amazing face Moringa cleansing balm (ano, opravdu se to jmenuje takhle dlouze). Jde o příjemný krém, který z kalíšku nabírám konce pilníku na nehty, abych do něj nezanesla nečistoty. Nanesete ho na vlhké ruce, a rozetřete po obličeji.
Něco tak příjemného jsem na obličeji nikdy neměla...jedna báseň.
Nevýhodou je cena (35 liber/100 ml - na feelunique.com), na druhou strranu vám ale vydrží opravdu dlouho.
Prý se s ním dají odličovat i oči, já osobně to ale nedělám a radši oči odlíčím předem micelárkou. Vyzkoušela jsem jich opravdu mnoho. Kromě opěvované Biodermy mi velmi vyhovovala ta od Dermacolu, která byla srovnatelná s Biodermou, občas ale malonko štípala v očích a byla jí větší spotřeba..
Používám tedy klasickou Sensibio.
Vyzkoušela jsem si, že když přejdu na několik dní na odličování pouze micelárkou a vynechám čistící balzám, je to na mé pleti okamžitě patrné. Vrací se podebrané pupínky na tvářích a ostrůvky suché kůže po celém obličeji... Micelárka opravdu na každodenní odlíčení nestačí!!
O tom mluví i Caroline, která tvrdí, že je to skvělý prostředek pro vizážisty, kteří potřebují něco šetrného a rychlého na odstranění make-upu. Na večerní pořádné čištění to ale opravdu není.
Já tedy micelárku použiji večer na odličení očí a pak ráno na dočištění pleti po spánku...
Caroline Hirons mi také konečně osvětlila, k čemu je toner. Vždy mi to přišlo takové bezpředmětné, ale od ní jsem se dozvěděla, že toner dokáže pleti navrátit rychleji její přirozené pH, pleť se tak tolik nenamáhá.
Dva základní druhy tonerů je exfoliační a hydratační. 
Já používám ten první a to za účelem odstranění odumřelých buněk, protože klasický peeling je strašlivě brutální. O to víc každý ten, který má velká zrníčka, jehož používání jsem si ještě před nedávnem tak chválila.
Drsným oškrabáváním pleti nijak nepomůžete, akorát si můžete roznést kdejakou infekci a otevřít nezahojené pupínky... scruby tedy určitě ne...
Já jsem si našla exfoliační toner od Avedy.Přetřu s ním obličej vždy po očištění, potom nanesu krém...

Co se krémů týká, Caroline má trochu jiné požadavky (přeci jen má starší pleť apod.) a jiné finanční možnosti než já. Takže v této části péče jsem si musela pomoci sama...
Klíčem k nalezení toho správného krému je ale každopádně zjištění typu pleti a problému, kterým trpíte. Moje pleť je relativně specifická, protože je suchá, ale zároveň trpí na akné, což je většinou problém spojený se spíše mastnější pletí. Já jsem proto nasadila dvojí léčbu. Večer po odlíčení používám gel na nedokonalosti Effaclar Duo od La Roche-Posay, kdy celá řada Effaclar je dobrá právě na pleť se sklonem k akné nebo jiným nedokonalostem. Rozhodně ale tento gel není nijak vysušující. Voní jako kosatce a opravdu skvěle zabírá i na zarudlé podpožní pupínky, kterých je hrozně těžké se zbavit...
 Ráno pak na vyčištěnou pleť používám buď výžívný denní krém od Nivea, který je moc příjemný a má navíc i UV ochranu nebo nově krém od firmy Dr. Belter z červené řady N pro mladou pleť...
Nivea je víc výživná a hutná, trochu déle se vstřebává, pokud ale trpíte na suchou pleť, určije je dobré ji pořádně hydratovat.
 Krém od německé značky Dr. Belter je pro mě úplnou novinkou, zatím jsem ho vyzkoušela jen párkrát, ale musím říct, že se mi zatím opravdu líbí. Pokud nemáte pleť s nějakými výraznými problémy, je naprosto ideální. O to víc v létě, kdy se hodí lehká konzistence. Skvěle se jeví taky pod make-up.
Až budu mít slouhodobější zkušenost, dám vědět.

 Toť tedy moje každodenní péče o pleť...


Co se týká přípravků na pupínky nebo na nějaký jednorázový problém, mám ráda Tea Tree Oil, který pupínek vysuší a zároveň působí antisepticky.
Dřív jsem také hodně používala Sudocream, což je mastička původně zamýšlná na dětské opruzeniny, která vysušuje a zároveň pečuje o pokožku.
Vzhledem k tomu, že se moje pleť razatně zlepšila, už jej tolik nepotřebuju...
 Toť je tedy asi úplně všechno, co na svojí pleť momentálně používám.
Opravdu musím doporučit ono video, protože vám konečně osvětlí mnoho důležitých informací ohledně péče o pleť... Stejně tak Caroline blog, kde jsou skvělé zjednodušené cheat sheety, kde máte v kostce sepsané základní info o čištění pleti, akné, tonerech nebo o mýtech v péči o pleť.

Znáte Caroline Hirons a její blog? Používáte některý ze zmíněných produktů?







11 komentářů:

  1. caroline nepoznam, a bezne pouzivam biodermu a tea tree olejcek:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný a přínosný článek :) Držím pěsti v dalším blogování !!

    Chtěla bych vás poprosit,aby jste mrkli ke mě na blog.Teprve ho rozjíždím,alei tak můžete nechat nějaký ten komentář :) :P Moc by mě to potěšilo díky :)

    http://terry-londonbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi pěkně napsaný článek a také poučný. Přesně jak píšeš, pokud není zdravá pleť, nikdy nebude vypadat tak pěkně, i když to zakryji make-upem. Ze zmíňovaných značek používám biodermu, ale před ní rozhodně na odlíčení čístící mléko :)

    OdpovědětVymazat
  4. pekne napisany clanok, o plet sa treba naozaj starat nestaci len patlat make-up!

    Inak uz len posledne 3 dni SUMMER giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/07/summer-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,

    jak jsem tak prošla tvůj blog, tak se mi zdá, že asi budeme stejný barevný typ: zelená, oranžové rtěnky, neutrální stíny :).

    Jinak fajn článek, je sympatické napsat, že jsi dělala něco špatně, aby se poučili ostatní.
    Caroline jsem neznala a docela jsem ocenila odkaz na ni a souhrn péče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caroline je opravdu přebornice, taky bych se chtěla tak vyznat v jednotlivých ingrediencích kosmetiky. Snad otevře oči taky někomu jinému... :)

      Jinak jsem ráda za každého se stejným vkusem a pohledem na kosmetiku...

      Vymazat
  6. Ahoj, moc se mi líbí tvůj blog a ráda bych se zeptata, kde jsi koupila botanical kinetics exfoliant? Díky moc za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem ráda, že se ti blog líbí.
      Tenhle toner mám přes lookfantastic.com, konkrétně tady: http://www.lookfantastic.com/aveda-exfoliant-150ml/10541414.html

      Vymazat
  7. Super článek! O tom Cleansing balmu od Emy Hardie jsem uvažovala, ale nakonec jsem se rozhodla, že přejdu na přírodní kosmetiku, takže tím se to vyřešilo :D

    OdpovědětVymazat
  8. Šetrné čištění pleti je jednou z nejdůležitějších péči o pleť. Žádný krém pleti nepomůže, pokud ho nanesete na nevyčištěnou pleť. Tady je zajimavé videjko s Lisou na téma odličování:
    http://www.youtube.com/watch?v=Sm4r_hmue0c

    OdpovědětVymazat
  9. Suhlasim s tou časťou ze cim menej sa mastna plet vysusuje tym lepsie. Ja som uz talmer uplne vypustila cistiace gely a plet cistim mydlom dove a zda sa mi to fakt lepsie. Na akne sa mi viac osvedcili kremy z lekarne. Toner som doposial nepouzivala a kremy pouzivam tiez minimalne skor v zime. Stale sa mi vsak akosi mepozdava moja plet po naliceni napriek tomu ze pouzijem len makeup vyzera to meprirodzene asi je to mastnoh pletou alebo mi cbyba nejaky fajn podklad ale neviem co skusala spm kremy a nefungovalo to. Nevies mi poradit?

    OdpovědětVymazat