čtvrtek 8. srpna 2013

seriál o OBOČÍ - díl 1. - upravování chloupků

Jak jsem už na blogu psala mnohokrát, obočí je (alespoň v našich krajinách) velmi opomíjenou částí obličeje. Proto jsem se rozhodla udělat takový menší seriál o tom, jak se o obočí starat. Všechno co se týká správného tvaru, vytrhávání, stříhání apod. projdeme dneska. V příštích dílech bych se chtěla věnovat dokreslování obočí, upozornit na nějaké časté chyby a pak vám také ukázat, co se svým obočím dělám já sama...

Každý máme jiné obočí, někdo má to štěstí a jeho obočí má už přirozeně hezký klenutý tvar a je dostatečně husté, že si jej nemusí domalovávat či jinak upravovat. Většina z nás (alespoň podle toho, co vídám každý den kolem sebe) ale takto šťastná není.
Co se tedy dá dělat, pokud vám nevyhovuje tvar vašeho obočí, jeho barva či hustota?

 Jako první je nutné uvědomit si TVAR, který bychom chtěli svému obočí dát. Jak na to je všeobecně známé a velmi dobře to můžete vidět na následujícím obrázku. Za pomoci tužky, kterou přiložíte k okraji nosu a povedete jí koutkem oka zjistíte, kde by vám obočí mělo začínat. Vše co je od tohoto bodu ke středu kořene nosu můžete bez výčitek vytrhat.
Když tužku přiložíte od okraje nosní dírky přes střed vaší panenky, najdete místo, kde by vaše obočí mělo mít nejvyšší bod.
A pokud tužku povedete od nosu přes vnější koutek oka, narazíte na místo, kde by vám obočí mělo končit. Tohle je většinou kámen úrazu, protože lidé obočí buď nemají tak dlouhé nebo se jim ke konci výrazně zesvětluje.

Jak můžete na fotkách vidět, obě slečny mají velmi rozdílný tvar obočí, ale oba dva jsou správné nebo při nejmenším (abych se vyhla nějakému hodnotícímu kritériu) obličeji lichotící.
Neexistuje jeden jediný správný tvar obočí. Každému obličeji sluší něco jiného, na internetu najdete spoustu doporučení ohledně tvaru obočí, které konvenuje s tvarem obličeje a podobně. Zas tak vážně to ale brát nemusíte... Stačí, když si uvědomíte, že tvar vašeho obočí dokáže pozvednout výraz vašeho obličeje a vašich očí úplně někam jinam a podle toho se k němu budete chovat :)
Trend tvaru obočí se s časem velmi měnil. Například ve čtyřicátých letech se obočí nosilo velmi velmi tenké, nejlépe zcela vytrhané a poté pouze domalované tenoučkou linkou - typické pro tuto obu je obočí Marlene Dietrich na prvním obrázku. Pak se trendy měnily ze strany na stranu - Audrey Hepburn s velmi hustým obočím na straně jedné, Pamela Anderson v 90. letech na straně druhé.
Momentální trend dnešních celebrit je velmi přirozený. Žádné velmi vytrhané a domalované, či sice husté ale zároveň velmi neudržované obočí. Dnes čím hustší, tím lepší, ale pořád upravené...tedy alespoň mezi modelkami - příkladem budiž Cara Delevigne (na velkém obrázku). Ostatní známé dámy své obočí nechávají ve velmi přirozeném, avšak stále upraveném a ne až tak bujném stavu...


Tak správný tvar už bychom měli...a teď co dělat, když takového tvaru chceme docílit. Dnes se budu věnovat primárně upravování samotných chloupků obočí, které lze provádět několika možnými způsoby - klasickým vytrháváním za pomoci pinzety, trháním za pomoci nitě, stříháním, za použití vosku či holením.

VYTRHÁVÁNÍ PINZETOU
Trhání obočí pinzetou je všeobecně nejrozšířenější způsob jeho úpravy. A také ten nejjedodušší. Zároveň však často svádí k tomu vytrhat více chloupků než je nezbytně nutné. I já jsem si takovou fází prošla. Když mi bylo patnáct a rozhodla jsem vytrhat si své, z dnešního pohledu krásně husté, obočí. Skončila jsem s čímsi, co mi končilo sotva za polovinou oblouku oka - tedy celá třetina správného tvaru byla pryč.

Před samotným trháním je dobré obočí sčesat do požadovaného tvaru, abyste jasně viděli, které chloupky z něj vyčnívají. Trhat doporučuji jen ty opravdu silné chloupky, které jsou zcela mimo požadovaný tvar. Pokud z tvaru chloupek pouze vyčnívá, není nutné jej hned trhat, mohli byste si tak v obočí udělat nepřirozenou mezeru, kteoru byste pak potřebovali zaplnit.

Osobně mám rádši pizety s ostře zkoseným koncem a výraznou špičkou. Každý ale preferuje něco jiného.
 VYTRHÁVÁNÍ ZA POMOCI NITĚ - eyebrow threading
Tento způsob trhání obočí u nás není zcela známý, v jiných zemích ale v posledních letech přibývá na jeho popularitě. Například v Anglii najdete v každém obchodím centru kosmetičku, která vám za pomoci této metody bleskově upraví obočí.
Jedná se o velmi jednoduchou metodu, která ale vyžaduje trochu cviku. Stačí k ní mít delší kus pevnější nitě, z nějž uděláte smyčky, kterou uprostřed jaksi přetočíte. Lepší než vysvětlování je asi video např. tady. Youtube je ale plný tutorialů, které vám krok za krokem vysvětlí, jak na to.
Za pomoci této metody se zbavíte jakýchkoli chloupků, skvěle se s ní ale odstraňují drobné, špatně viditelné chloupky. Niť je také mnohem rychlejší než jednotlivé vytrhávání za pomoci pinzety. Zároveň je použití nitě velmi dobré k vytrhání chloupků nad horním rtem.
STŘÍHÁNÍ
Na stříhání chloupků se také často zapomíná. Místo toho se někdy příliš dlouhé chloupky raději vytrhnou, než aby se jen jednoduše zastřihly. To potom vede k nepravidelnému obočí s různými mezerami.
Jak obočí stříhat? Je to velmi jednoduché. Stačí si vzít kartáček na obočí nebo klasický kartáček ze staré řasenky, který pečlivě omyjete. Vyčešete všechny chloupky vzhůru směrem k čelu. Pak už jen stačí vzít nůžky a všechny ty chloupky, které přečnívají přes požadovaný tvar, prostě a jednoduše sestřihnout...
Obočí se dá samozřejmě upravovat ještě za pomoci mnohých jiných metod například holením či trhání za pomoci vosku. Holení všeobecně příliš dobré není, chloupky po něm mohou zarůstat, špatně se pak vytrhávají a podobně. Jako nouzovou záležitost ale malé holítko určitě použít můžete. Naopak vosk je sice dobrý, ale chce to trochu víc cviku a času nebo návštěvu kosmetického salonu.

Kapitolou samou pro sebe je pak dorůstání. Pokud jste si obočí dlouhodobě vytrhávali a teď jste se rozhodli jej nechat dorůst bude to určitě náročnější než pokud jste si omylem vytrhli jeden chloupek, který vám doroste zpátky během pár týdnů.
Pokud chcete podpořit růst obočí (nebo i řas) velmi dobrý by měl být ricinový olej. Vlastní zkušensot ale nemám.

Toť tedy asi vše co do základní péče o obočí. V příštím díle bych se ráda věnovala způsobům domalovávání obočí, fixaci či permanentnímu vytetování...

Co vy a obočí? Staráte se o něj pravidelně nebo ho nepovažujete za důležitou součást každodenní péče?


7 komentářů:

  1. Moc pěkný článek ..... já vytrhavám pinzetou, ale děsně mě to nebaví :-D

    OdpovědětVymazat
  2. eyebrows are so much hassle, I wish I could make mine look this perfect!
    http://oliviadollydaydream.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý nápad na seriál! O niti jsem četla poprvé, já používám asi jako většina pinzetu. Těším se na další díl! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to jednodušší, než to zní :)
      další díl bude v pondělí, děkuju za podporu!

      Vymazat
  4. Nit jsem ještě nezkoušela, jsem věrná pinzetě.

    OdpovědětVymazat
  5. Na sestříhávání jsem pozapomněla. Ohledně niti - na to nemám ani nervy, ani zručnost:)

    OdpovědětVymazat
  6. Čauky, mám hodně husté obočí, jeho úprava mi zabere mnoho času. Ráda se si jej dala upravit na této klinice . Měj se.

    OdpovědětVymazat