středa 14. srpna 2013

seriál o OBOČÍ - díl 3. - jak tvar obočí ovlivňuje výraz

V dnešním pokračování seriálu o obočí se chci věnovat tomu, jak moc dokáže tvar obočí ovlivnit výraz celého obličeje. Jako příklad jsem si vzala pár fotografií různých známých osobností a jejich obočí upravila (nejsem nijak zvlášť photoshopově zdatná, tak nedostatky prosím omluvte). Myslím, že porovnání původního a upraveného tvaru obočí dokáže velmi dobře ilustrovat to, na co chci upozornit :)
Předchozí díly seriálu si můžete přečíst tady a tady .

Na první fotce vidíte asi nejméně pravděpodobný problém. Srostlé obočí u kořene nosu se dnes u žen (stále častěji také u mužů) vyskytuje velmi sporadicky. I tak ale můžete vidět, že výraz člověka je najednou mnohem více zamračený a jakoby trochu až zlý. Zároveň tento tvar obočí evokuje až nepřirozeně úzký kořen nosu.

 Anne Hathaway na původní fotce (vpravo) má krásné, tmavé a velmi výrazné obočí. Její výraz je díky tomu hlubší a oči jakoby výraznější. Tenké obočí výrazně přidává věk. Stejně tak si všimněte toho, že na vyretušované fotografii vlevo má Anne obočí mnohem dál od sebe, to způsobuje, že její kořen nosu působí mnohem širším dojmem a posléze tak působí i celý obličej.

Katy Perry vyretušované tenké obočí znovu přidalo velmi výrazně na věku a ubralo na přirozenosti. Zase je vidět, jak je výrazné a husté obočí důležité pro mladistvý výraz tváře. Jinak co do tvaru je obočí vlastně úplně v pořádku, jen vyretušovaná tvář nepůsobí tak výrazným dojmem a působí jaksi uměle.

U Rihanny jsem se (ne zcela úspěšně) snažila docílit u nás velmi oblíbeného tvaru obočí - výrazný široký čtvereček na začátku je následován jen velmi tenkou linkou oblouku obočí. Znovu...přidává to roky a prostě a jednoduše to vypadá blbě a nepřirozeně, víc nemám, co dodat.

 V případě mé oblíbené modelky Mirandy Kerr jsem se snažila ilustrovat, co nastane, když si obočí výrazně vytrháte seshora. Výraz tváře pak bude permanentně zamračený bez ohledu na to, jak široký úsměv máte. Vyretušovaná fotka (vlevo) působí jakoby neupřímným dojmem, kdy máte pocit, že úsměv je přetvářka. To způsobuje právě zamračené obočí.

Na vévodkyni Kate jsem se snažila ilustrovat asi nejčastější chybu tvaru obočí vůbec a to příliš krátký oblouk. Ten na vyretušované fotografii (vlevo) končí přibližně ve dvou třetinách oka a nedodává mu tak potřebné orámování, které podpoří hloubku pohledu, však to vidíte sami - obličej je hned mnohem méně výrazný.

Poslední "krasavici" jsem se naopak snažila vylepšit. Tenké obočí na levé fotografii je originální tak, jak jej Pamela opravdu nosí. Sami uznáte, že i přes nepříliš zdařilou retuš vypadá její obličej na pravé fotografii výrazně lépe a mladistvěji.

Tak abych to shrnula...Čím hustší a výraznější obočí, tím mladší budete působit. Čím dál od sebe jsou začátky obočí, tím širší bude působit váš nos. A čím více vytrhané obočí seshora, tím zamračeněji budete vypadat... 
Snad jsem vám dokázala dostatečně osvětlit, jak významně obočí ovlivňuje náš výraz.

Pomohly vám obrázky? Myslíte, že někdy je vyretušovaná fotka lepší než ta původní (kromě té poslední)

13 komentářů:

  1. Vyborne spracovany cely serial o oboci -dakujem(e) a mas moj obdiv ze si si s tym dala tolko prace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík... Snad to někomu pomůže a já konečně uvidím po ulicích méně lidí s tvarem obočí, které jim akorát škodí..

      Vymazat
  2. Ahoj, tyto clanky o oboci jsou super:) Uvazujes pokracovat podobne treba o zdravickach nebo rtence? Jo, jeste k oboci, nemas nejake info ohledne tvaru? Napriklad ze rovne oboci zkracuje podlouhly oblicej, zaoblene se hodi k hranate tvari protoze ji zjemnuje, apod.? L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc za pochvalu. Ještě chystám díl o nejčastějších chybách a o mé vlastní "péči" o obočí. Ale ráda jeste posbírám další podněty a zkusím je nějak zpracovat :-)

      Vymazat
  3. Opravdu skvěle udělané! Na jedničku s hvězdičkou. Myslím, že to lidem dá hodně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedené! Celý ten seriál... Veronika

    OdpovědětVymazat
  5. úžasné, moc moc děkuji!! kéžby byly i další díly, články o obočí miluju, navíc ty je máš velice kvalitní a dozvěděla jsme se zase plno nových informací, díky Ti!!

    OdpovědětVymazat
  6. Rihannu si upravila presne na ten "model", ktorý ja považujem za najhorší. Na začiatku taký ten háčik a potom tenká čiara a často ani nie do oblúčika, ale rovno a kolmo k uchu. Ja to vôbec nechápem, prečo si to tak niekto trhá, neverím, že sa sám sebe v tom páči :-O
    Čo sa týka obočia, mohol by byť ešte zaujímavý článok ako si vytrhať obočie po prvýkrát a čomu sa vyhnúť, blogy určite čítajú aj mladé dievčatá, ktoré s tým práve začínajú. A tiež ako vydržať obdobie, keď sa snažíme z tenkej čiarky vypestovať znova husté a prirodzené obočie. Predpokladám, že to musia byť riadne nervy :)

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný seriál. Akorát nevím co všichni mají na obočí od Cary, mě se prostě nelíbí, příjde mi až moc husté :)

    Lucy Enne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se docela zamlouvá, ale na mém obličeji by asi nevypadalo úplně dobře. Záleží asi na tvaru a výrazu obličeje a třeba i vlasech. Každému sluší něco jiného.

      Vymazat
  8. Very good post ;) I don't like wide eyebrows ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. moc děkuju za všechny tři díly! hodně mi pomohly :)

    OdpovědětVymazat